Datuk R Ramanan BicaraTentang Kecerdasan Emosional

Datuk Ramanan: Mengapa Pemimpin Perlu Kecerdasan Emosional

Menurut Datuk Ramanan, pada ketika majoriti membayangkan pengertiankecerdasan emosional, mereka menggambarkan keadaan matematik yang memahami, seorang penulis yang menulis karya-karya yang mengagumkan atau seorang ahli logik yang menjelaskan piawaian cerdas.

Dalam apa jua keadaan, kecerdasan mengambil banyak bentuk, tidak semestinya kemampuan untuk memahami dan mengawasi perasaan semata-mata. Namun begitu, kualiti ini sering diabaikan, namun mendesak untuk kemajuan sebagai perintis perniagaan.

Inilah yang mempunyai wawasan yang ghairah memberi anda:

Tahap Kesedaran

Salah satu kemunculan yang menggambarkan wawasan ghairah adalah keupayaan untuk memahami kesan emosi anda. Ini adalah penting untuk membuat pilihan bunyi, sasaran apabila kebanggaan dan keyakinan anda dipersoalkan. Semua perintis mesti menghadapi keadaan di mana perasaan mereka menetap pada pilihan kelihatan lebih unggul dari apa pun.

Sekiranya anda sebelum ini berkomunikasi dengan bantuan untuk prosedur tertentu, misalnya, kebanggaan anda akan terikat dengan sistem itu, menjadikannya lebih sukar untuk melihat sekiranya ia tidak berfungsi. Perintis yang mempunyai pengetahuan yang ghairah mungkin akan mengakui apabila kebanggaan dan perasaan yang berbeza memberi kesan kepada pemikiran mereka, membolehkan mereka membuat keputusan yang lebih bijak dan tidak menentu.

Datuk Ramanan Ramakrishnan

Datuk Ramanan Menekankan Tentang Impak Interpretasi

Walau apa pun yang wujud dalam emosi tertentu anda sendiri, pengetahuan yang bersemangat menjadikannya kurang mencabar untuk meramalkan dan bertindak balas terhadap slant orang lain. Sebilangan yang kita perlukan untuk menjadi objektif, perniagaan adalah pengalaman susah payah.

Berita yang mengerikan dari kerja boleh mencetuskan atau mengatasi wakil-wakil anda, sementara berita yang menaikkan semangat dapat membuat mereka penuh harapan. Pengetahuan yang menggembirakan menyiratkan anda dapat memberitahu awal bagaimana orang lain akan bertindak balas dan membina teknik untuk memastikannya dibina.

Pengurusan emosi kesejahteraan

Mereka yang mempunyai wawasan yang ghairah mempunyai masa yang kurang mencabar meninjau keadaan bersemangat dan mental pekerja mereka. Ini menjadikan ia kurang menuntut untuk memutuskan sama ada seseorang sedang mengalami:

• Kebimbangan

• Kemurungan

• Kesedihan

• Trauma

• Isu makan

Dengan melihat bahaya kepada kesejahteraan psikologi wakil anda, anda boleh memberi mereka bantuan dan aset pakar yang perlu mereka tolak. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa ini berguna untuk kesejahteraan mereka ia memajukan persekitaran kerja yang lebih baik dan bermanfaat.

Komunikasi yang Dibangunkan

Perintis dengan pengetahuan bergairah mempunyai keupayaan yang dipertingkatkan untuk membuat reaksi orang lain terhadap kata-kata dan aktiviti mereka. Ini menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk memberitahu jika wakil anda benar-benar memahami apa yang anda nyatakan atau ditakdirkan tetapi tidak mahu mengatakannya. Anda kemudian dapat memperbaiki mesej anda dengan sewajarnya, mewujudkan kaedah yang solid untuk bercakap dengan semua orang yang bekerja untuk anda.

Pengetahuan semangat juga menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk menyesuaikan diri dengan apa yang dinyatakan oleh individu lain dengan jelas dan tanpa penghakiman, menjamin bahawa orang lain hanya boleh memberikan data yang anda perlukan.

Datuk Ramanan: Unsur Humor Juga Ada Peranan

Perlu diingat anggaran kegembiraan dalam perniagaan. Satu jenaka yang baik atau pernyataan yang tajam dengan makna berganda boleh memperkecilkan pekerja yang lemah, mengatasi pelanggan yang tidak percaya dan menarik perhatian positif terhadap imej anda. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan yang bersemangat, ia akan menjadi kurang mencabar untuk memberitahu individu-individu yang akan menarik minatnya. Anda juga boleh memutuskan di mana keadaan lencongan akan sesuai, mencari harmoni terbaik antara kerja tulen dan bersorak.

Walaupun pengetahuan adalah penting, wawasan yang semangat adalah kunci kepada pencapaian dalam inisiatif dan mempunyai keupayaan untuk mengenal pasti orang lain. Apabila menguruskan orang lain, benar-benar cuba untuk meletakkan diri anda dalam keadaan mereka. Ia akan membolehkan anda memilih strategi terbaik untuk menjaga isu dan mencapai matlamat anda.

Lagi artikel tentang Datuk Ramanan:

Datuk R. Ramanan Buat Laporan Tentang Skim Ponzi

Datuk R. Ramanan Mengulas Tentang Kad APEC

Ikuti juga perkembangan Datuk R. Ramanan di Instagram